salutari din departari
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
salutari din departari

revista celor nici prea-prea, nici foarte-foarte
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Waldorf

In jos 
AutorMesaj
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Waldorf   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:14

La acest topic voi transcrie mesajele puse pe grup acum cateva zile.
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Elena Paris   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:17

Elena Paris spune:

Trimit un material care mie mi se pare ca indeamna la o gandire critica asupra cliseelor civilizatiei contemporane, si folositor in special pentru cei care au copii de gradinita sau de scoala. E primit tot de la niste parinti, cei din grupul electronic al parintilor care au copiii la gradinita Waldorf Christofori, si ei preocupati de problemele educatiei contemporane.

Daca se va reusi materializarea proiectului unui forum de discutie pentru parohie, pe mine m-ar interesa cu siguranta o rubrica despre pedagogie, cu speranta ca s-ar putea transforma intr-o platforma de dialog folositor despre o perspectiva ortodoxa asupra instruirii, educatiei, formarii omului contemporan.


Directorii de la Apple si Google trimit copiii la şcoli undecomputerele nu sunt permise


http://global.christianpost.com/news/apple-and-google-execs-send-kids-to-schools-where-computers-are-not-allowed-video-59409/

Asta înseamnă că nu se foloseste internetul sau procesoare de cuvinte, jocuri pe calculator sau mesaje text; nimic electronic, cel puţin până la clasa a opta.

De exemplu, "chief technology officer al eBay" trimite copiii lui la Scoala Waldorf din Los Altos, California, unde tehnologia este ultimul lucru la care sa se gandeasca copiii mici.

Dispun de cărţi, hârtie, ace de cusut, şi poate că unele lut, nu există un singur calculator care să fie de găsit.

Există 160 de şcoli Waldorf în Statele Unite, unde elevii sunt încurajaţi să se concentreze pe activitatea fizică şi activităţi creative, mai degrabă decât angajarea într-o lume virtuală prin intermediul calculatoarelor. Elevii folosesc stilou de modă veche, hârtie şi creioane.

"Google executiv", Alan Eagle, ai căror copii frecventează şcoala din Los Altos, a declarat pentru New York Times: "Eu resping fundamental ideea ca aţi avea nevoie de ajutoare de tehnologie înliceu."

"Ideea că o aplicaţie pe un iPad pot invata mai bine copiii mei să citească sau să facă aritmetică, asta e ridicol", a spus el.

În sălile de clasă sunt table, biblioteci şi enciclopedii. Elevii invata sa tricoteze sosete pentru a ajuta la matematică in rezolvarea problemelor. Profesorii folosesc prăjituri şi mere pentru a preda studenţilorfracţiunile.

Eagle a spus, "Este super usor. E ca si cum invata sa foloseasca pasta de dinti. La Google şi toate aceste locuri, facem tehnologia uşor de utilizat posibil, ca ptr.asa-zisele "dead-brain", adica sa-ti folosesti creerul cat mai putin.

Asociaţia de şcoli Waldorf din America de Nord insistă asupra faptului că metoda lor functioneaza. Nouăzeci şi patru la sută dintre studenţii absolvenţidin liceele Waldorf între 1994 şi 2004 au participat la colegiu. Taxa de şcolarizare anuala la Silicon Valley este de 17.750 dolari pentru grădiniţă si până la clasa a opta şi 24.400 dolari pentru liceu.


Ultima editare efectuata de catre liliana in Sam 12 Noi 2011, 01:30, editata de 2 ori
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Mihai Lutescu   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:19

Mihai Lutescu spune:

Elena,

Fii atentã cã ºcolile de tip Waldorf sunt impregnate de New Age, mai precis de antropozofie. Sunt întemeiate de însuºi Rudolf Steiner, cel care a întemeiat acest curent. Mai multe detalii aici

http://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_education#Spiritual_foundations

Miºcãrile de tip New Age au sisteme de valori care cam idolatrizeazã natura, deci în mod firesc ei se opun tehnologiei, dar pe un cu totul alt fundament decât Ortodoxia.

Eu nu mi-aº da copilul la o grãdiniþã/ºcoalã Waldorf.


Ultima editare efectuata de catre liliana in Sam 12 Noi 2011, 01:31, editata de 1 ori
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Igor Ciutac spune   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:20

Igor Ciutac spune:

Copiii mei au fost la o gradinita Waldorf - nu prea am ce sa le reprosez. Educatoarea, o femeie de altfel OK, frecventa niste intruniri de-ale lor. La un moment dat mi-a povestit ca au "un fel de preoti" care sunt femei si participa impreuna "la un fel de slujbe".

Problema mi-am pus-o dupa ce i-am inscris, dar nu am gasit nimic vizibil dubios ca sa-i retrag de acolo. Mai invatau copiii niste rugaciuni care le faceau dimineata sau la masa care nu erau chiar crestinesti - multumeau dar nu stiu cui, n-am intrat in detalii.


Ultima editare efectuata de catre liliana in Sam 12 Noi 2011, 01:31, editata de 1 ori
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Cristian Tomescu spune:   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:20

Cristian Tomescu spune:

Din cite am mai citit despre acest sistem Waldorf, el este initiat de membrii ai miscarii New Age.
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Mihai Lutescu spune :   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:24

Mihai Lutescu spune :

Nu este neobişnuit pentru membrii New-Age să folosească nume sau simboluri creştine. Ei consideră învăţăturile lor ca pe o meta-religie, care înglobează, explică şi depăşesc religiile tradiţionale, din care preiau simboluri şi concepte şi le interpretează în stilul propriu.

Grădiniţa Waldorf Christofori are un site http://christophori.ro. De la secţiunea de link-uri a site-ului vezi imediat că este în mod explicit antroposofică: http://christophori.ro/informatii/info/linkliniutauri.html

Dacă urmezi un link de pe secţiunea aia ajungi aici: http://www.spiritualrs.net/ de unde te dumireşti ce-i aia antroposofie (în caz că nu ştii).


Ultima editare efectuata de catre liliana in Sam 12 Noi 2011, 01:31, editata de 2 ori
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Igor Ciutac spune:   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:25

Igor Ciutac spune:

Cand Steiner a conceput sistemul Waldorf nu exista New Age, din cate cunosc. Poate acest sistem educational nu este rau in sine, ramane de studiat aceasta chestiune.

Eu am ramas cu impresia ca sistemul este bunicel pentru copii cu dizabilitati, cu probleme, poate autisti. Este oarecum lights, usurel, nu presupune mult efort si este lejer si distractiv pentru copii - ai mei nu au invatat aproape nimic, in sensul pregatirii pentru scoala - toata ziua modelere, desen, distractie. Oricum, nu ma pricep si nu mai comentez.
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Elena Paris spune:   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:26

Elena Paris spune:

Pedagogia waldorf e intr-adevar o aplicatie a gandirii antroposofice dezvoltate de Rudolf Steiner. Din cate am discutat eu cu cei care se ocupa cu antroposofia, acestia se delimiteaza categoric de miscarea New Age.

Antroposofia are fundamente diferite de ortodoxie, e drept, dintre care eu as numi in special panteismul si antropocentrismul. Am avut nenumarate discutii pe aceasta tema cu cei de la gradinita, in contradictoriu, desigur, dar ne respectam reciproc in continuare Smile, si suntem prieteni, iar bilantul pentru copil cred ca e pozitiv.

Pedagogia waldorf, insa, cred ca e o reusita destul de insemnata. E un sistem holistic, care pune accentul pe dezvoltarea spirituala a copilului la varste mici, mai mult decat pe dezvoltarea intelectului, cum fac de obicei alte metode pedagogice, cum ar fi Montessori sau Step by step. Pedagogia porneste de la constatarile antropologiei spirituale dezvoltate de Steiner, urmareste etapele de evolutie ale omului si e un sistem coerent, deosebit de atent la miscarile sufletesti ale copilului, de care se apropie cu mult tact si sensibilitate. Multe dintre constatarile si practicile waldorf au fost preluate in pedagogia traditionala, dintre care, zic unii, renuntarea la notarea copiilor in clasele primare. Intamplandu-se ca si noi sa credem in functia educativa a frumosului si ritmului in dezvoltarea copilului mic, ne-am potrivit cu aceasta abordare. Tot asa, noi inclinam sa credem ca un copil nu trebuie neaparat sa invete geometrie la 3 ani, ci mai degraba, vorba aceea, "daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga, daca-i popa (aaa, scuzati!) sa ceteasca". Gogo a ajuns in grupa mare un tip creativ, perspicace, cu dorinta de cunoastere, increzator in fortele lui ... Nu face ecuatii, e drept (nici nu l-am pus la incercare), dar deseneaza si canta frumos, si e mare amator de natura. Incercam sa avem grija acasa sa ii punem ordinea buna a lucrurilor, sa nu se inchine creatiei, ci Creatorului. Dar sistemul waldorf da rezultate bune si in sistemul traditional. Chiar anul acesta elevii din liceele waldorf au avut cele mai bune rezultate din tara la Bac. Dar nu vreau sa fac reclama sistemului. Vreau doar sa mai spun ca am participat recent la o intalnire a unor scoli/ gradinite ortodoxe, iar abordarea pedagogica de-acolo mi s-a parut, cu tot respectul, ca mai are drum lung de facut si, cel mai surprinzator, ca nu are intelegere si delicatete pentru nevoile sufletesti si cele firesti de dezvoltare ale copilului.

Si inca ceva. Cei de la waldorf - Christofori, asa rataciti cum sunt, se saluta mai frecvent si mai spontan decat simt eu ca se intampla in comunitatea de la Sfintii Voievozi Smile. In 4 ani de cand merg la acea gradinita, ma salut cu mai multe persoane decat numarul persoanelor pe care am reusit sa le conving sa imi raspunda la salut in cei 7 ani de cand vin la aceasta biserica. Cred ca parintele Coman a abordat un subiect foarte important in cuvantarea de ieri seara. Parca dumnealui ar fi fost martor la discutiile pe care tocmai le purtam cu buna mea prietena (sic!), Irina, mirandu-ma si nereusind sa deslusesc de ce ortodocsii se saluta asa de greu unii cu ceilalti. Dar mai multe, poate, pe blogul gazduit de doamna Chiaburu.


Ultima editare efectuata de catre liliana in Sam 12 Noi 2011, 01:32, editata de 1 ori
Sus In jos
liliana




Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 05/02/2009

Waldorf Empty
MesajSubiect: Cristian Tomescu spune :   Waldorf EmptySam 12 Noi 2011, 01:27

Cristian Tomescu spune :

Nu vreau sa supar pe nimeni, dar faptul ca la scoala Waldorf toata lumea se saluta nu mi se pare nemaipomenit ci doar normal. In societatea americana salutul este frecvent ba chiar intarit cu intrebarea de stare "How are you?". Sa nu credeti insa ca este interesat cineva de cum te simti tu, este doar un obicei political correct, lipsit de incarcatura sufleteasca de genul grija sau dragoste de oameni. La fel de ipocrit este si raspunsul standart "Great!", care se da in majoritatea cazurilor ( OK este considerat prea slab).

Anormal mi se pare sa nu vi se raspunda la salut la intrarea in biserica sau oriunde in alta parte. Sa nu raspunzi la salut este dupa mine o culme a mitocaniei sau a nesimtirii. Intotdeauna mi-a placut obiceiul de la tara ca oamenii sa se salute cind se intilnesc chiar daca nu se cunosc. M-am gindit intotdeauna ca la sate salutul este legat de apartenenta la comunitate, mai ales ca obiceiul s-a pierdut in civilizatia oraseneasca.

Cit despre New Age versus miscarea antropozofica sau Madame Blavatsky versus Rudolf Steiner sunt cam aceeasi Marie cu alta palarie: amindoua miscarile cred in reincarnare ceea ce contrazice credinta in viata de apoi proprie crestinismului.

Aceasta nu inseamna ca pedagogia Waldorf nu este buna. Nu ma pot pronunta. Mi-e teama doar ca e o moda, ca si alte pedagogii cu nume frumoase. Dar nu stiu nici de ce vechea pedagogie care ne-a creat si pe noi e proasta. Personal cred mai mult in rolul si calitatea pedagogului. Am vazut modernizarea invatamintului: s-a scos informatie sub motivul ca, copii invata prea mult si nu au spirit creator. Nu cred ca s-a atins dezideratul. Si nu vorbesc numai de Romania. Cei care au rezultate nu o fac decit muncind: prelucreaza si acumuleaza informatie din domeniu. Problema este ce ii cere profesorul: sa o foloseasca creator sau doar sa o reproduca.

Ma scuzati ptr. ca m-am cam lungit.

Sper ca sa ne salutam cu simpatie ori de cite ori ne intilnim. Nu numai la Sfintii Voievozi si de frica parintelui.:0)
Sus In jos
Continut sponsorizat





Waldorf Empty
MesajSubiect: Re: Waldorf   Waldorf Empty

Sus In jos
 
Waldorf
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
salutari din departari :: Sfintii Voievozi :: Despre copii-
Mergi direct la: