Dezbaterea din jurul implementarii pasapoartelor biometrice continua sa incinga spiritele in societatea romaneasca. Ultimul episod din ''razboiul nervilor'' dus de o serie de organizatii civice cu institutiile statului abilitate sa introduca noul model de pasapoarte s-a desfasurat, joi, la Palatul Paralamentului, in cadrul unei dezbateri publice intitulata ''Pasapoartele biometrice - un motiv de ingrijorare pentru cetatenii romani?!''.
Dezbaterea a fost organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor, si la ea au participat reprezentatii principalelor culte religioase recunoscute, o serie de organizatii civice non-guvernamentale, politiceni, dar si reprezentantii institutiilor statului care au atributii in acest domeniu: Ministerul de Interne, IGPR, MAE, Directia Generala pentru Pasapoarte, etc.
Desi cei invitati trebuiau sa-si expuna simplu opinia in legatura cu introducerea pasapoartelor biometrice, intreaga dezbatere s-a desfasurat intr-un cadru tensionat, aparent fara motive temeinice.
Unul din cele mai tensionate momente a fost schimbul de replici dintre moderatorul dezbaterii, deputatul social-democrat Nicolae Paun, si secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Radu Stancu. Acesta din urma l-a criticat in termeni destul de duri pe primul pentru ca a incercat sa ''inoculeze in deschiderea dezbaterilor opinia lui personala celor prezenti, de a respinge implementarea pasapoartelor biometrice''.
Replica lui Paun nu s-a lasat deloc asteptata. Pe un ton ridicat acesta i-a spus secretarului de stat ca ''nimeni din cei prezenti nu au obligatia de a il asculta, fiecare fiind liber sa isi exprime propria opinie".
In deschiderea dezbaterilor, Paun prezentase un filmulet despre controlul pe care il exercita si il va exercita in viitor, prin introducerea diverselor mecanisme de supraveghere si identificare personala, Guvernul britanic asupra propriilor cetateni, inclusiv si prin intermediul pasapoartelor biometrice. La sfarsitul proiectarii filmului, Paun a adaugat ca el unul nu sustine introducerea pasapoartelor biometrice, ''asa ca voi face tot ce este posibil ca initiativa legislativa care reglementeaza acest lucru sa nu treaca de Camera Deputatilor.
Bogdan Olteanu: Introducerea pasaportelor biometrice este o masura impusa de SUA
Contrar opinie exprimate de Paun s-a situat deputatul PNL, Bogdan Olteanu, care a declarat transant ca el este in favoarea introducerii acestor pasapoarte. ''Este o conditie impusa de SUA. Cei care nu vor sa calatoreasca acolo sunt liberi sa nu il foloseasca, nici sa calatoreasca in SUA sau in alte tari care solicita acest fel de pasapoarte'' a adaugat Olteanu. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor a mai afirmat ca deocamdata sunt alte obiecte care ''ne identifica mai clar prezenta in fiecare secunda oriunde in lume, si anume telefonul mobil''.
Ideea prezentata de Olteanu a fost sustinuta de Gelu Voican Voiculescu, care a precizat ca Romania si-a asumat in fata UE obligativitatea ca pana la data de 30 iunie 2009 sa introduca aceste pasapoarte. Gelu Voican a afirmat ca sarcina realizarii noilor pasaporte a fost atribuita ''Imprimeriei Nationale, scutindu-se, astfel peste un miliard de euro din banii bugetului de stat''. Incercand sa mai linisteasca din spirite, Voiculescu a spus ca pasapoartele biometrice vor ingloba ''doar o poza digitala a titularului si doua amprente, nimic altceva''.
Deosebit de vehement in a-i contrazice pe cei doi a fost deputatul PSD Mihai Apostolache, care a afirmat ca se va opune asiduu acestor pasapoarte, acuzand ca anormala modalitatea si viteza cu care a trecut actul legislativ care prevede introducerea acestor pasapoarte de Senat.
BOR: Statul roman trebuie sa creeze o alternativa la pasapoartelor biometrice
Pozitia reprezentantilor societatii civile si a cultelor religioase a fost, in schimb, la unison una de respingere a pasapoartelor biometrice. Au diferit doar motivele si nuantele respingerii.
Parintele Filoteu Balan a declarat ca principala problema nu este introducerea pasapoartelor biometrice, ci faptul ca persoanelor care nu vor sa beneficieze de aceste pasapoarte nu li se asigura o alternativa.
Preotul Ionut Corduneanu, inspector general bisericesc al BOR, a spus ca Patriarhia Romana isi mentine pozitia adopatat de Sfantul Sinod in 26 februarie in care cere institutiilor statului roman ''modificarea legislatiei in vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenta (pasaport simplu temporar) si la cazuri cand din motive de constina sau religioase, persoana care nu doreste pasaport biometric sa poata beneficia de un alt tip de pasaport''.
Pe o pozitie similara s-a aflat si reprezentantul Bisericii Catolice, parintele Ieronim Iacob, care chiar a ironizat teama de numarul 666, ce a fost prezenta in dezbaterile de pana acum ca un laitmotiv.
Organizatiile civice in schimb, au pus accentul pe lipsa securitate a datelor ce vor fi inglobate in pasapoartele biometrice, dar si pe faptul ca aceasta masura este un atentat la libertatea individuala a fiecarui cetatean.
Debaterea "Pasapoartele biometrice..." la Parlament